Ανακοίνωση της Ενιαίας Μετωπικής Ιατρική Συνεργασία για την επίσκεψη Ξανθού στην Πάτρα

Ανακοίνωσή για την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, που θα πραγματοποιήθεί στην Πάτρα εξέδωσε η Ενιαία Μετωπική Ιατρική Συνεργασία (Ε.ΜΕ.Ι.Σ.).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι “καλές προθέσεις” δεν μετράνε κε Ξανθέ…
Με τις απαιτήσεις των δανειστών ή με το ΕΣΥ και τις ανάγκες του;

Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί, όλος ο λαός βιώνουμε καθημερινά τις οδυνηρές συνέπειες της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται στο χώρο της Υγείας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη από τους προκατόχους της και συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Υγεία ως βάρος και κόστος για το κράτος αλλά και πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτός είναι ο λόγος της μείωσης της χρηματοδότησης, της επιταχυνόμενης συρρίκνωσης του ΕΣΥ, του κλεισίματος κλινικών και νοσοκομείων, της υποβάθμισης των υπηρεσιών, της εικόνας γενικευμένης διάλυσης, της μισθολογικής και επαγγελματικής εξουθένωσης των υγειονομικών, της αύξησης εν τέλει της μετακύλησης του κόστους στους ασθενείς.

Κλιμακώνεται η οικονομική ασφυξία σε βάρος των δημόσιων μονάδων περίθαλψης. Τα κονδύλια λειτουργικών δαπανών για το 2016 έχουν ήδη εξαντληθεί! Μόλις 200 εκ. έχουν εκταμιευθεί από τον ΕΟΠΥΥ (ενώ υπολόγιζαν ότι ο ΕΟΠΥΥ θα έδινε το 2016 άλλα 600 εκ. στα νοσοκομεία). Την ίδια στιγμή, το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλεια & εξέταστρα των ασφαλισμένων του ξεπερνά τα 2,5 δις.

 

Επιδεινώνεται η κατάσταση με τις τραγικές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Η πολιτική ηγεσία στην πράξη ομολογεί πως τα κενά σε ειδικευμένους γιατρούς ΕΣΥ είναι τουλάχιστον 6600 (οι περίπου 600 θέσεις Επιμελητών που έχουν προκηρυχθεί + οι 6000 των οποίων εξαγγέλθηκε η προκήρυξη – ακόμα μια φορά – για την τριετία 2017-2019). Επίσης, προβλέπεται αριθμός συνταξιοδοτήσεων – παραιτήσεων περίπου 400 ως το τέλος του 2016, και αντίστοιχα για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με το μη ιατρικό μόνιμο προσωπικό: για νοσηλευτικό – βοηθητικό υγειονομικό – τεχνολογικό εργαστηρίων τα κενά φτάνουν πάνω από 30000!

Διευρύνεται και επεκτείνεται το καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινότητας και ομηρίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιμένει στην απόλυση όλων των επικουρικών επιμελητών
των οποίων οι συμβάσεις λήγουν μετά τις 30/9/2016 σύμφωνα με την σχετική νομοθετική ρύθμιση, αδιαφορώντας τόσο για το δικαίωμα στην μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία όσο και για την μεγάλη επιπρόσθετη δυσλειτουργία που θα προκύψει στα νοσοκομεία. Από τώρα μέχρι και τις 30/9/2017 προβλέπεται να απολυθούν συνολικά 1050 από τους συνολικά 1400 σήμερα υπηρετούντες επικουρικούς επιμελητές.

Πυκνώνουν τα κρούσματα αναγκαστικών μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ή από ΚΥ σε νοσοκομείο, εξαναγκασμού σε εφημεριακή υπερεργασία, παραβίασης του νόμου για τα ρεπό
κλπ. Όλα αυτά τα απαξιωτικά για την εργασιακή – επιστημονική αξιοπρέπεια των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν φέρνουν στην στήριξη του συστήματος δημόσιας περίθαλψης, απλά εξυπηρετούν μόνο το «θεαθήναι» για λόγους της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας.

Δεν ξεκαθαρίζεται το θέμα του ιατρικού μισθολογίου. Ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποτίθεται πως δεσμεύθηκε σε επίσημη συνάντηση με ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ στις 30/9
πως δεν πρόκειται να μειωθεί το ιατρικό μισθολόγιο, τώρα που γίνεται η «διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση» μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους «θεσμούς» όχι για «δημοσιονομική ουδετερότητα» αλλά για μείωση του κόστους των ειδικών μισθολογίων κατά 300 εκ ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέο γύρο επίθεσης σε βάρος μας μπροστά στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Νέο πακέτο «προαπαιτούμενων» αντιλαϊκών μέτρων για την εκταμίευση της δόσης. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Στο στόχαστρο μπαίνει το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών, το δικαίωμα στην απεργία, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας με αγώνες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο επισκέπτεται την Πέμπτη 01/12 τα νοσοκομεία μας ο Υπουργός Υγείας για να συνομιλήσει με «θεσμικούς φορείς», να καταγράψει για άλλη μια φορά αιτήματα και
να κατευνάσει τα πνεύματα προσπαθώντας να μας πείσει ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε, τουλάχιστον είμαστε καλύτεροι απ’ τους προηγούμενους». Δεν ειναι όμως θέμα διαχείρισης και ικανοτήτων
αλλά ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μνημόνιο και Υγεία δεν πάνε μαζί, και αυτό δεν κρύβεται όσα επικοινωνιακά τρικ και αν επιστρατεύσουν οι κκ. Ξανθός και Πολάκης.

Να ακουστεί δυνατά και μαζικά η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών και υγειονομικών
Ανεπιθύμητοι οι νεο – Μνημονιακοί

Δεν ανεχόμαστε άλλο οι ανάγκες της Δημόσιας Υγείας να μπαίνουν στην ζυγαριά του κόστους, τα δικαιώματα μας να κουτσουρεύονται στην προκρούστεια κλίνη των «δημοσιονομικών αντοχών»
της οικονομίας. Δεν ανεχόμαστε ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να στερείται φάρμακα και θεραπείες λόγω οικονομικής αδυναμίας και ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των υγειονομικών να οδηγούμαστε σε εξαθλίωση και αναγκαστική μετανάστευση, να μας στερούν τη δυνατότητα της προσφοράς στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε τι έλεγε και τι διεκδικούσε ο κ Ξανθός όταν ήταν εκ των βασικών συνδικαλιστών της ΟΕΝΓΕ. Κι αν ο ίδιος ξέχασε, θα του το θυμήσουμε!

Απαιτούμε:
– Αξιοπρεπή Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους.
– Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με σύντομες διαδικασίες.
– Να σταματήσει άμεσα το άθλιο καθεστώς της υποτιθέμενης κάλυψης κενών με αναγκαστικές μετακινήσεις, επιβαλλόμενη εξοντωτική και συχνά απλήρωτη υπερεργασία και ελαστικές
εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
– Καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου σε καθεστώς ελαστικής – προσωρινής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
– Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των
ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. Απορρίπτουμε κάθε σχέδιο φραγμών (εξετάσεις ή άλλου είδους) για την ειδικότητα.
– Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του 2010. Όχι στην κατάργηση του ειδικού μισθολογίου. Κατάργηση της τροπολογίας Αλεξιάδη παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και ωριμάνσεων από 01/01/2017. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών χωρίς περικοπές.
– Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων που εξανεμίζουν τις συντάξεις,
μειώνουν τις τρέχουσες αποδοχές και αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
– Επαρκής χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών.

Pin It