Μυστικοί αστυνομικοί και δύο διμοιρίες ΜΑΤ στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τους πλειστηριασμούς (βίντεο και φωτογραφίες)

 
 

Το σύνθημα που δονεί κάθε Τετάρτη το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι ένα: Κανένα σπίτι στα χέρια κράτους – τραπεζίτη.
Σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 απετράπησαν πάλι πλειστηριασμοί, έπειτα από παρέμβαση μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, όπως συνέβη εδώ και πολλές Τετάρτες.
Το σκηνικό ήταν σε όλους γνώριμο: ραντεβού στις 15.30 έξω από τα δικαστήρια, ανασύνταξη και στις 4 το μεσημέρι άπαντες μέσα στο Ειρηνοδικείο, για να μη γίνει πλειστηριασμός.
Αυτό έγινε και σήμερα, με τη γνωστή εικόνα από δύο κλούβες των ΜΑΤ έξω από τα δικαστήρια, αλλά στο πλάι για να μην προκαλούν, ένστολοι αστυνομικοί να πηγαινοέρχονται μέσα στα δικαστήρια και σε πλαϊνό διάδρομο από το Ειρηνοδικείο, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση.
Από έξω ο κόσμος μπήκε μέσα στο δικαστήριο χωρίς συνθήματα, αλλά μέσα στο Ειρηνοδικείο άρχισε το… γλέντι. Πρώτη στάση το πρώτο Ειρηνοδικείο δεξιά, εκεί όπου περίμεναν τρεις συμβολαιογράφοι για πλειστηριασμούς. Επρόκειτο για ένα χωράφι και ένας επαγγελματικός χώρος. Με άμεση παρέμβαση των νομικών που στηρίζουν το κίνημα Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, οι πλειστηριασμοί δεν έγιναν, κάτι για το οποίο συμφώνησαν αμέσως οι συμβολαιογράφοι.


Την ίδια ώρα, μέλη του Συντονισμού που είχαν δει γνωστή συμβολαιογράφο να περιφέρεται στο διάδρομο, φώναξαν σχεδόν ταυτόχρονα: «Γίνονται πλειστηριασμοί και σε άλλη αίθουσα. Είναι η Μπιλίση…».
Ο όχλος τινάχτηκε και όλοι μετέβησαν στην άλλη αίθουσα. Εκεί πράγματι βρίσκονταν συμβολαιογράφος, η οποία είναι και η πρόεδρος συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης και ετοιμάζονταν να εκπλειστηριάσει επαγγελματικούς χώρους από τράπεζες!
Ο κόσμος άρχισε να γεμίζει στην αίθουσα. Πήγαν μπροστά οι δικηγόροι, προσπάθησαν να μάθουν για τι ακίνητα πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός.

 

Συνθήματα κατά των πλειστηριασμών

pleistiriasmoi-15

Είχαν περάσει λίγα λεπτά μετά τις 4 το μεσημέρι, διανύοντας ήδη το χρονικό όριο όπου μπορούν βάση νόμου να γίνουν πλειστηριασμοί. Η συμβολαιογράφος κάθονταν στην μέση ψηλά στα έδρανα και παραδίπλα της ο συνεργάτης της. Μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων ζήτησαν από τη συμβολαιογράφο να φύγει από την αίθουσα, αλλά το μόνο που απάντησε η συμβολαιογράφος ήταν: «Δεν θέλω να με φωτογραφίζουν». Εκεί άρχισε διάλογος με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι της ζητούσαν να φύγει από την αίθουσα, γιατί «ούτε σήμερα θα γίνει πλειστηριασμός».
Η συμβολαιογράφος παρέμενε στην αίθουσα, τα λεπτά περνούσαν και άρχισε το συγκεντρωμένο πλήθος, που είχε γεμίσει ασφυκτικά το Ειρηνοδικείο, να φωνάζει συνθήματα:

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, θα είμαστε στο δρόμο για την ανατροπή

Τι θα γίνει; Χαμός. Θα γίνει χαμός, θα γίνει πανικός, δεν θα ξαναγίνει πλειστηριασμός

Όλα αυτά υπό το βλέμμα ένστολων αστυνομικών, οι οποίοι παρατάχθηκαν μπροστά από τα δικαστικά έδρανα, ως ασπίδα προστασίας μεταξύ διαδηλωτών και συμβολαιογράφου.
Η ώρα περνούσε και η συμβολαιογράφος, όσο κι αν το πλήθος φώναζε «φύγε, φύγε», δεν έφευγε. Κάποια στιγμή απάντησε σε έναν διαδηλωτή και απειλήθηκε σύρραξη, όταν μαζικά πήγαν να κάνουν «ντου» προς τα έδρανα. Εκεί επενέβησαν οι αστυνομικοί, ένστολοι και μυστικοί, και ηρέμησαν τα πνεύματα. Είχαμε σπρωξίδια αλλά ως εκεί.


Ναι, καλά διαβάσατε. Εκτός από δύο διμοιρίες ΜΑΤ σε διπλανό διάδρομο, εκτός από ένστολους αστυνομικούς, υπήρχαν και δύο μυστικοί, με πολιτικά, που περιφέρονταν ανάμεσα στο πλήθος.
Η ώρα είχε φτάσει 16.30 και η συμβολαιογράφος δεν έφευγε. Συνθήματα συνεχόμενα από το πλήθος, ανένδοτη η συμβολαιογράφος, ενώ ο βοηθός της είχε σκύψει και κρατούσε τα αφτιά του, σαν να προσπαθούσε να μην ακούει τα συνθήματα. Απίστευτο. Μετά έτριβε τα μάτια του και συνέχισε να πιάνει το κεφάλι του…
Η συμβολαιογράφος λίγα λεπτά πριν πάει 5 η ώρα, άρχισε να μιλάει το κινητό της, εμφανώς ενοχλημένη από τα γεγονότα. Έκανε νόημα στον έναν μυστικό αστυνομικό, αυτός της έγνεψε καταφατικά, έκλεισε το τηλέφωνο η συμβολαιογράφος αλλά παρέμεινε στη θέση της. Κάποια στιγμή σηκώθηκε, μίλησε στο αφτί στον συνεργάτη της, άρχισε να ψαχουλεύει την τσάντα της και ξανακάθισε στη θέση της.

 


Τελικά, έπρεπε το ρολόι να δείξει 17.01 για να αποχωρήσει από την αίθουσα και πολύ πριν αρχίσουν να φεύγουν οι διαδηλωτές, αφού είδαν τη συμβολαιογράφο να σηκώνεται και να φεύγει από την αίθουσα, ο συνεργάτης της έκλεισε τα φώτα… Σκοτάδι μέσα στην αίθουσα, αλλά η ουσία ήταν μία: απετράπησαν και σήμερα πλειστηριασμοί, με παρέμβαση των πολιτών.

 

 
 
  • TAGS
Pin It