Συνέντευξη Νίκου Ιγγλέση στο Ionion FM 29-11-2016

Νίκος Ιγγλέσης: «Καμία χώρα δεν χρεοκοπεί, αν έχει χρέος σε εθνικό νόμισμα»

Ο οικονομολόγος και δημοσιογράφος Νίκος Ιγγλέσης, επισκέφθηκε τα στούντιο του IONION FM και έδωσε συνέντευξη με θέμα την διέξοδο της Ελλάδας από τα θανατηφόρα μνημόνια. Είχε προηγηθεί σχετική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, όπου ο κ. Ιγγλέσης πρότεινε τρόπους αποδέσμευσης της χώρας από την ομηρία. Όπως τόνισε και στο στούντιο του IONION FM, η λύση βρίσκεται στην επαναφορά της δυνατότητας της χώρας να τυπώνει νόμισμα. Δυνατότητα που χάθηκε το 2002 με τη νομισματική ενοποίηση και την είσοδο του κοινού νομίσματος του ευρώ, οπότε ο έλεγχος του νομίσματος βρίσκεται στην Φραγκφούρτη.

Ο κ. Ιγγλέσης ανέλυσε τρόπους αντιστοίχισης ευρώ και δραχμής ώστε να μην προκληθούν προβλήματα σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και στην προμήθεια αγαθών για την χώρα. Όπως ανέφερε πρόκειται για πολιτική απόφαση που λαμβάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, το οποίο όμως δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τους δανειστές και διαιωνίζει τα μνημόνια που θα οδηγήσουν σε στραγγαλισμό την χώρα και τους πολίτες.

«Παρότι το δημοψήφισμα έλυνε τα χέρια του Τσίπρα, η αριστερά δεν ήταν διατεθειμένη για σύγκρουση με τους δανειστές. Δεν είχε δεύτερο σχέδιο και δεν είχε προετοιμάσει τον λαό για εναλλακτικές λύσεις, την ώρα που διαπραγματευόταν», ανέφερε ο κ. Ιγγλέσης. «Όταν η Ελλάδα θα έχει το δικό της εθνικό νόμισα, το χρέος θα πληρώνεται σε δραχμές. Καμία χώρα δεν χρεωκοπεί, αν έχει χρέος σε εθνικό νόμισμα», ανέφερε ο κ. Ιγγλέσης. Αναφέρθηκε σε ιστορικά παραδείγματα από την εποχή της Αρχαίας Αθήνας, οπότε ο έλεγχος του νομίσματος μετατρέπει τον ελέγχοντα σε ηγεμόνα και μετέπειτα σε τύραννο, όπως την Γερμανία.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι πίσω από τους δανειστές και τον έλεγχο των τραπεζών, κρύβονται οι πολιτικές της παγκοσμιοποίησης και των πολυεθνικών, που στοχεύον σε παγκόσμιο έλεγχο των προϊόντων και της αγοράς. Ο κ. Ιγγλέσης σχολίασε ότι οι αυξανόμενες ροές μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη γίνονται βάση σχεδίου για να υπάρχουν φθηνά εργατικά χέρια. Η Τουρκία μεθοδεύει τις μεταναστευτικές ροές και έχει αποκτήσει πολιτικό όπλο εναντίον της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Είναι μείζονος σημασίας να μην δημιουργηθεί μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και να μην δοθεί η ιθαγένεια σε εποίκους της χώρας, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μελλοντικά εθνικό πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Ιγγλέσης. 

 Ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση

Pin It