Συνέντευξη Νίκου Ιγγλέση στο Ionion FM

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ.

Δημοσιογράφος: Στην αποψινή εκδήλωση θα θέσετε θέματα όπως η επιστροφή στο Εθνικό Νόμισμα ή Διαγραφή του χρέους και η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Τι προτείνετε. Είναι όλα αυτά εφικτά ; Γιατί μοιάζουν σαν όνειρο θερινής νυκτός για τους περισσότερους πολίτες που μας ακούν.

Ιγγλέσης: Κα Αργυροπούλου είναι απόλυτα εφικτά και όχι μόνο αυτό, είναι απόλυτα απαραίτητα, είναι η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από την κρίση που βιώνει αυτά τα τελευταία έξι χρόνια και να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Το ΕΝ είναι το πρωταρχικό και το απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους δανειστές, από τους εκβιασμούς των δανειστών και να πάψει η χώρα να είναι αποικία χρέους όπως έχει γίνει την τελευταία εξαετία. Γιατί ουσιαστικά σήμερα στην Ελλάδα δεν κυβερνάει ο Τσίπρας, όπως και προηγουμένως δεν κυβερνούσε ο Σαμαράς, ουσιαστικά σήμερα κυβερνούν οι δανειστές. Αυτοί φτιάχνουν τους νόμους στα Αγγλικά και τους δίνουν για μετάφραση και επικύρωση από τη Ελληνική βουλή. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της απώλειας της Εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και της μετατροπής της σε αποικία.

Δημοσιογράφος: Κε Ιγγλέση με πολύ εύκολο τρόπο δεν γίναμε αποικία χρέους; Ξυπνήσαμε μια μέρα και ήμασταν αποικία χρέους. Δεν έγινε σταδιακά να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Δεν υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που να έχουν αντισταθεί σε αυτό το πράγμα. Δηλαδή μιλάμε ενώ είχαμε κλειστεί σ’ ένα κύκλο. Πριν κλειστούμε δε μιλούσε κανείς.

Ιγγλέσης: Ναι ακριβώς, υπάρχουν δυνάμεις που αντιστάθηκαν. Είναι ο απλός κόσμος. Δεν υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις, ο πολιτικός φορέας, αυτός ο οποίος εγκαίρως να προειδοποιήσει για το που πηγαίνει η χώρα και να προσφέρει ένα εναλλακτικό σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό προσωπικό, τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα, υπέγραψαν την μετατροπή της χώρας σε αποικία. Δημοσιογράφος: Το δημοσιογραφικό προσωπικό έχει σταθεί στο ύψος περιστάσεων;

Ιγγλέσης: Όχι βεβαίως. Δεν είναι οι δημοσιογράφοι, είναι τα μέσα, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων Μ.Ε αποτελούν στην ουσία την αιχμή του δόρατος για την επιβολή αυτού του καθεστώτος. Με μία απίστευτη, που μέσα στο βιβλίο μου, την ονομάζω Γκεμπελική προπαγάνδα, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον Ελληνικό λαό, να του πουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, άλλη εναλλακτική οδός, το ευρώ και η ευρωζώνη είναι ένας μονόδρομος και πρέπει όλα να τα υπομείνουμε, διότι διαφορετικά η κατάσταση θα χειροτερεύσει. Μέσα στο βιβλίο ακριβώς αυτό παρουσιάζω, δηλαδή το εναλλακτικό σχέδιο για να βγούμε από την Ευρωζώνη χωρίς όλες αυτές τις φοβερές απειλές, ότι δήθεν αν τολμήσουμε να βγούμε θα έρθει η απόλυτη καταστροφή. Τίποτα δε θα συμβεί από όλα αυτά που λέει η προπαγάνδα και εφόσον το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη είναι Εθνική, Ελληνική δηλαδή επιλογή. Διότι αυτό διαφέρει πολύ σημαντικά από το σχέδιο που προτείνει ο Σοϊμπλε, πχ που προτείνει μία προσωρινή έξοδο από το ευρώ και το χρέος να εξακολουθούμε να το πληρώνουμε σε ευρώ και την ισοτιμία της δραχμής που είναι καίριο θέμα να την καθορίσει η ΕΚΤ. Αν θέλετε μπορώ να σας πω επιγραμματικά τι είναι αυτό που προτείνω μέσα από το βιβλίο «Η επανάσταση του Grexit. Το σχέδιο», όσον αφορά τον τρόπο μετάβασης.

Δημοσιογράφος: Φυσικά γιατί αυτό μας ενδιαφέρει γιατί ακούμε για παράδειγμα αυτό που είπατε και ‘σεις ότι θα πέσει πυρηνική βόμβα στη χώρα μας και το ακούγαμε και πριν το δημοψήφισμα αν το θυμάστε το περασμένο Ιούλιο και ότι θα εξαφανιστούμε από το χάρτη. Αυτό ακούγαμε πέρσι κατά το δημοψήφισμα και αυτή τη κατατρομοκράτηση του λαού και αφού ο λαός παρ’ όλα αυτά στάθηκε όρθιος και είπε κατά 62% ΟΧΙ ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και λέει ΝΑΙ. Είναι τελικά τόσο απλό το θέμα; Και αφού είναι τόσο απλό γιατί δυσκολεύουν την κατάσταση; Τι προτείνετε, πως μπορεί να γίνει αυτή η μετάβαση που λέτε;

Ιγγλέσης: Βεβαίως η χώρα έχει δεθεί με τις χοντρές αλυσίδες του χρέους και έχει μπει σε μία φυλακή υψίστης ασφαλείας, τη φυλακή της Φραγκφούρτης όπου εδρεύει η ΕΚΤ. Δεν είναι τίποτα εύκολο. Χρειάζεται αγώνας και σημαντική προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προπαγάνδα που γίνεται. Επιγραμματικά θα σας πω ότι η Ελλάδα με μία άλλη κυβέρνηση, θα μπορούσε να επιστρέψει στο Εθνικό νόμισμά της με ισοτιμία 1€ προς 1 νέα δραχμή. Η ισοτιμία αυτή, στην οποία θα μετατραπούν όλα, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι τιμές των προϊόντων, τα δάνεια, τα πάντα. Όχι αυτά που λένε ότι τα δάνεια θα τα πληρώναμε σε € ενώ θα παίρναμε μισθούς σε δραχμές. Αυτά είναι προπαγάνδα. Τα πάντα, προϊόντα και υπηρεσίες θα μετατραπούν σε δρχ με ισοτιμία 1/1. Ένας δηλαδή που παίρνει σήμερα 800€ μισθό, θα παίρνει 800 νέες δραχμές. Αμέσως μετά η ισοτιμία αυτή με απόφαση της Εθνικοποιημένης τράπεζας της Ελλάδος θα κλειδώσει δηλαδή θα μείνει σταθερή. Η Νέα δρχ δε θα αφεθεί να διαπραγματεύεται στα χρηματιστήρια και να δεχτεί κερδοσκοπικές υποτιμητικές επιθέσεις οι οποίες θα γίνουν και για λόγους πολιτικούς και όχι για οικονομικούς. Δημοσιογράφος: Αυτό είναι ελεύθερη αγορά; θα σας πει κάποιος. Γιατί εδώ παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά και στα χρηματιστήρια και στις αγορές οι οποίες θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες…

Ιγγλέσης: Θα σας πω ότι: Το κλειδωμα της ισοτιμίας το εφαρμόσανε και το εφαρμόζουν και άλλες χώρες. Π.χ η Ελβετία είχε κλειδωμένο το φράγκο επί 3 χρόνια από το 2011 μέχρι τις αρχές του 2015. Η Βουλγαρία σήμερα έχει κλειδωμένη την ισοτιμία του λέβα με το ευρώ. Δεν είναι κάτι κενοφανές αυτό που λέω. Κάθε χώρα μπορεί να κλειδώσει με δική της απόφαση χωρίς να πάρει την άδεια από κανέναν, την ισοτιμία του νομίσματός της. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα εμφανιστεί πληθωρισμός. Δηλαδή δε θα αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων. Τώρα έρχονται κάποιοι και λένε. Ωραία. Μ’ αυτή την κλειδωμένη ισοτιμία θα έχει η Ελλάδα συνάλλαγμα για να εισάγει τα προϊόντα που εισάγει σήμερα; Η απάντηση είναι ναι. Κανένα προβλημα δεν υπάρχει γιατί το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας λόγω της εσωτερικής υποτίμησης που έγινε τα έξι τελευταία χρόνια έχει ισοσκελιστεί. Δηλαδή η Ελλάδα εισπράττει από τις εξαγωγές που κάνει σήμερα, από τον τουρισμό και την Ναυτιλία όλο το συνάλλαγμα που χρειάζεται για να πληρώνει τις εισαγωγές της σήμερα. Έτσι δεν χρειάζεται καμία υποτίμηση του νομίσματος και δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κανένα προϊόν, ούτε θα επιβληθεί όπως λένε αυτοί που τρομοκρατούν τον κόσμο δελτίο στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα κτλ.

Δημοσιογράφος: Ναι αλλά βλέπετε ότι υπάρχει προσπάθεια των δανειστών να ελέγξουν και το κομμάτι του τουρισμού, να το εξαφανίσουν ούτως ώστε να φύγει και η τελευταία πηγή εσόδων για τη χώρα και τη ναυτιλία και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή όλα αυτά που λέτε εσείς ότι τα έχουμε ως πλεονεκτήματα προσπαθούν να τα εξαφανίσουν ούτως ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει καμία πηγή εσόδων, να είμαστε αποκλειστικά εξαρτημένοι από το δανεισμό.

Ιγγλέσης: Ακριβώς. Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα καταστρέφεται και κάθε μέρα που περνάει, η καταστροφή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και γι αυτό είναι επείγον η αντίδραση και η εναλλακτική λύση να προταθεί πολύ σύντομα στον Ελληνικό λαό και να εφαρμοστεί. Δημοσιογράφος: Το πώς είναι το θέμα

Ιγγλέσης: Σωστά. Να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σχέδιο σωτηρίας. Γιατί πρόκειται περί σχεδίου σωτηρίας της χώρας. Η χώρα δε θα υπάρχει μετά από μερικά χρόνια, ακολουθώντας το δρόμο των μνημονίων. Θα είθελα να σας πω και ένα άλλο σημείο που είναι αλληλένδετο με το Εθνικό νόμισμα. Το θέμα του χρέους το οποίο είναι κομβικό θέμα. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο χρέος το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Αυτό το ξέρουνε οι πάντες. Και οι δανειστές το ξέρουν. Τι μας λένε τώρα; Μας λένε για βιωσιμότητα του χρέους. Βιωσιμότητα του χρέους είναι μία απάτη. Βιωσιμότητα σημαίνει να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει κάθε χρόνο τα τοκοχρεολύσια του χρέους. Το ίδιο το χρέος δεν αποπληρώνεται, μάλλον αυξάνεται. Όλα αυτά τα μέτρα που παίρνονται τώρα, αύξηση φόρων, μείωση συντάξεων, στους έμμεσους φόρους ΦΠΑ κτλ σε τι αποσκοπούν; Να έχει η Ελλάδα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Το οποίο μεταφράζεται σε 6 δις. περίπου το χρόνο.

Δημοσιογράφος: Ουτοπικό δεν ακούγεται;

Ιγγλέσης: Έχουν το εναλλακτικό δημοσιονομικό φρένο, το κόφτη, για να πληρώνει μόνο τους τόκους. Το ίδιο το χρέος θα ανακυκλώνεται. Γίνεται μία συνεχής ανακύκλωση του χρέους, δε θα εξοφληθεί ποτέ. Η Ελλάδα θα μένει όμως πάντα υπό καθεστώς κηδεμονίας, εσαεί. Δεν έχει τελειωμό. Λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε πολύ γρήγορα. Πρώτη ενέργεια, καταγγελία των τριών δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα.

Δημοσιογράφος: Μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Ιγγλέσης: Βεβαίως, είναι θέμα Εθνικής κυριαρχίας. Μία χώρα μπορεί να καταγγείλει μία σύμβαση. Οι δανειστές βέβαια μπορούν να πάνε στα δικαστήρια μετά. Θα μπούμε σε μία ατέρμονη διαδικασία. Διαδικασία ετών που μπορεί να κρατήσει και δέκα χρόνια που θα συζητάμε τι θα γίνει με το χρέος. Αλλά η χώρα θα έχει πρώτα θωρακίσει την οικονομία της με το Εθνικό νόμισμα δε θα μπορούν να μας κλείσουν τις τράπεζες όπως μας έκαναν πέρσι το Καλοκαίρι, να βάλουν capital controls και να πεθάνουν την Ελλάδα. Αφού καταγγείλουμε τις δανειακές συμβάσεις υπάρχουν κάποια άλλα βήματα, λογιστικός έλεγχος του χρέους, ένα μεγάλο τμήμα αυτού μπορεί να χαρακτηριστεί με βάση τις διεθνείς συνθήκες παράνομο, επονείδιστο κλπ. Διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων με ρηματική διακοίνωση στη Γερμανία. Δεν γίνεται τίποτα σε αυτό το θέμα. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει υπολογίσει ότι όλο το κατοχικό δάνειο, οι Γερμανικές αποζημιώσεις και οι αποζημιώσεις των θυμάτων φτάνουν στα 278 δις, όταν το χρέος είναι 325 δις. Δηλαδή σχεδόν το 80%. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι όταν η χώρα επιστρέφει στο Ε της Ν το όποιο ποσό του χρέους αναγνωρίσει θα μπορέσει αυτό να το αποπληρώσει σε δραχμές. Σας κάνει εντύπωση αυτό, αλλά κοιτάξτε να δείτε τα δάνεια σήμερα της Ελλάδος είναι σε €, πλην των δανείων του ΔΝΤ που είναι μικρό ποσό, δηλαδή στο σημερινό Εθνικό Νόμισμα της Ελλάδας. Όταν επιστρέψουμε στη δραχμή, μπορούμε να τα αποπληρώσουμε στο νέο Εθνικό μας νόμισμα. Αυτό έγινε το 2001, 2002 που μπήκαμε στο €. Τότε το 75% του χρέους μας, το 2001 ήταν σε δραχμές και σε μία νύχτα όλο αυτό το χρέος μετατράπηκε σε €. Ήταν τότε 36 τρις δραχμές και έγιναν 105 δις €. Το ίδιο θα κάνουμε προς την αντίστροφη κατεύθυνση. Αυτό δε το λέω μόνο εγώ, δεν είναι δικό μου. Ενώ με το € για να πληρώνουμε το χρέος πρέπει να δανειζόμαστε €, δρχ μπορούμε να κόβουμε.

Δημοσιογράφος: Και θα έχουν αντίκρισμα;

Ιγγλέσης: Αντίκρισμα θα έχουν. Να σας πω το εξής: Η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος απ’ ότι η Ελλάδα. Όσο αφορά το ΑΕΠ της, περίπου 200% του ΑΕΠ της. Εμείς είμαστε στο 180%, αλλά το χρέος της είναι σε γιεν. Είναι εσωτερικό χρέος. Ουδείς ανησυχεί για το πώς η Ιαπωνία θα πληρώσει το χρέος της. Κόβει γιεν όποτε λήγει ένα ομόλογο και το αποπληρώνει.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε τα χαρτονομίσματα στα χέρια μας;

Ιγγλέσης: Το χρέος δεν αποπληρώνεται με χαρτονομίσματα, αποπληρώνεται ηλεκτρονικά. Αυτό μας αποδεσμεύει από το να πληρώσουμε αύριο μια δόση 1 δις πρέπει να δανειστούμε. Δεν θα δανειζόμαστε. Αυτό το είπε, για να μη νομίζετε ότι το λέω μόνο εγώ και ο George Freedman, ιδρυτής του ιστότοπου Stradford στην Αμερική, πρόκειται για μεγάλο Αμερικανικό Think Tank που συνδέεται και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, δεν είναι μία τυχαία ιστοσελίδα. Είπε λοιπόν αυτός ότι αν οι Έλληνες γυρίσουν στο Εθνικό τους νόμισμα, δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούν ούτε να προτείνουν. Θα ανακοινώσουν ότι το χρέος τους θα πληρωθεί στο νέο Εθνικό τους νόμισμα.

Δημοσιογράφος: Ουσιαστικά μας περιγράφετε έναν τρόπο να βγούμε από αυτό το φαύλο κύκλο, γιατί κάποιος, κάποια στιγμή κάποιος μας έμπασε σ΄ αυτό το φαύλο κύκλο. Εσείς τώρα προτείνετε να βγούμε απ΄αυτό το φαύλο κύκλο. Όμως είναι δυνατό ένα ολόκληρο κοινοβούλιο Ελληνικό μέσα να υπάρχει σε συντριπτική πλειοψηφία και στους άλλους που δε γνωρίζουμε την άποψή τους, λένε ότι είναι κατά των μνημονίων, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν είναι. Λοιπόν μπορεί στη συντριπτική πλειοψηφία να είναι υπερ αυτού του φαύλου κύκλου. Γιατί να γίνεται αυτό. Γιατί ουσιαστικά, πολιτικά θα λυθούν τα θέματα.

Ιγγλέσης: Η αλήθεια είναι ότι είναι σωστό αυτό που λέτε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών στο κοινοβούλιο, ψήφισε και στο παρελθόν και σήμερα τα μνημόνια. Παραδόθηκαν, υποτάχτηκαν και απογοήτευσαν μετά το δημοψήφισμα τον Ελληνικό λαό που πίστευε ότι κάτι μπορούσε να γίνει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η επόμενη βουλή που θα προκύψει θα έχει την ίδια σύνθεση. Είναι στο χέρι μας, στο χέρι όλων των Ελλήνων ν’ αντισταθούν.

Δημοσιογράφος: Δια των εκλογών κε Ιγγλέση;

Ιγγλέσης: Και δια των εκλογών. Διότι δε μπορεί να παλεύεις στους δρόμους, στα συνδικάτα ή στις άλλες οργανώσεις και μετά να πηγαίνεις να ψηφίζεις αυτόν που σε έχει καταδικάσει.

Δημοσιογράφος: Έχει χαθεί η αξιοπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Γιατί και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν σφόδρα αντιμνημονιακοί, μέχρι και το δημοψήφισμα και ξαφνικά βλέπουμε έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ και ένα άλλο ΑΝΕΛ πρόεδρο κο Καμμένο να λένε τα ακριβώς αντίθετα απ’ ότι μας έλεγαν πριν, ότι ναι και εμείς πιστεύαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε, αλλά τελικά είδατε το παλέψαμε και δεν μπορέσαμε τελικά και συμβιβαστήκαμε για το καλό της χώρας. Πως λοιπόν κε Ιγγλέση ένας πολίτης να πιστέψει τώρα οτιδήποτε του λέει ο οποιοσδήποτε;

Ιγγλέσης: Καταρχήν δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ύστερα ο κος Τσίπρας και ο κος Καμμένος και τα κόμματά τους δεν τολμήσανε. Πήγαν να διαπραγματευτούν, αλλά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Κάνανε διαπραγματεύσεις και όταν στο τέλος τους κλείσανε τις τράπεζες υποτάχτηκαν.

Δημοσιογράφος: το ήξεραν ότι θα γίνει αυτό.

Ιγγλέσης: Το ήξεραν, αλλά δεν είχαν την τόλμη, την αποφασιστικότητα και δεν προετοιμάσανε το λαό και τη χώρα για τη σύγκρουση. Γιατί αυτό το πράγμα χρίς μια σύγκρουση με τους δανειστές με το να τους καλοπιάνουμε και να τους γλείφουμε δεν γίνεται.

Δημοσιογράφος: Οι συγκρούσεις Βαρουφάκη – Σόιμπλε;

Ιγγλέσης: Είναι ψευδεπίγραφες συγκρούσεις.

Δημοσιογράφος: Για το θεαθήναι είναι;

Ιγγλέσης: Όχι, αλλά είναι άνευ ουσίας. Ο κος Βαρουφάκης δεν χρησιμοποίησε κανένα από τα όπλα που είχε στη διάθεσή του.

Δημοσιογράφος: Μήπως κρύβει κάτι αυτή η ιστορία με τον Βαρουφάκη;

Ιγγλέσης: Ο κος Βαρουφάκης είναι το θύμα που στοχοποιήθηκε προκειμένου να χτυπηθεί η τότε διαπραγμάτευση, η οποία δεν μπορούσε να οδηγήσει σε μία λύση εναλλακτική για τη χώρα γιατί η τότε διαπραγμάτευση γινόταν μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Δημοσιογράφος: Ας πούμε ότι ακολουθούμε την τακτική που λέτε, ότι πάμε σε Εθνικό νόμισμα, πετάμε από πάνω μας τους δανειστές και την Ε.Ε και το ΔΝΤ λέμε ως εδώ ήτανε, δεν έχουμε άλλα λεφτά. Εμείς θα πάμε σε μονομερή διαγραφή του χρέους; Σε ΕΝ; Και ας πούμε ότι το κάνουμε αυτό μετά έρχονται οι κύριοι αυτοί οι οποίοι επηρεάζουν την Γεωπολιτική σκακιέρα και είδη βλέπετε τι γίνεται με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και σου πετάνε μία βόμβα στην Ελλάδα. Σου λένε πάρε τώρα 2 εκ πρόσφυγες μετανάστες που είναι απέναντι στην Τουρκία και διαχειρίσου τους μόνος σου ή δημιουργούν ένα άλλο Γεωπολιτικό πρόβλημα π.χ με την Τουρκία. Αυτά θα είναι διαχειρήσιμα; Θα έχουμε Εθνικά θέματα διαμελισμού της χώρας;

Ιγγλέσης: Εθνικά θέματα έχουμε σήμερα. Υπάρχουν τεράστια Εθνικά θέματα διότι ούτε η Ευρωζώνη ούτε βεβαίως το ΝΑΤΟ καλύπτουν την Ελλάδα από την άποψη αυτή. Θα σας έλεγα επειδή είναι μεγάλο θέμα και μπορούμε να μιλάμε πολύ ώρα γι’ αυτό, θα σας έλεγα απλά ότι: Μία χώρα που δε διαθέτει Εθνική κυριαρχία, μία χώρα που είναι μαριονέτα των δανειστών δε μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. Η Ελλάδα χρειάζεται ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, ανεξάρτητη διπλωματική πολιτική και ανεξάρτητη και ισχυρή αμυντική πολιτική. Διότι όταν είσαι μαριονέτα και σε κουνάνε με τα σχοινάκια, τι να υπερασπιστείς; Ούτε τη Κύπρο, ούτε τη Θράκη, όυτε τα νησιά του Αιγαίου μπορούμε να υπερασπιστούμε απέναντι σε αυτούς που αν σηκώσουμε λίγο το κεφάλι θα μας κλείσουνε τις τράπεζες και θα μας υποτάξουν. Μένοντας σε αυτήν την κατάσταση η Ελλάδα, όσο αφορά την Τουρκία που είπατε πριν, που πραγματικά είναι εθνική απειλή. Είναι υποχρεωμένη να αποχωρεί όπως της ζητάει η Γερμανία. Γιατί κυβερνάνε οι Γερμανοί την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Δεν κυβερνάνε οι Έλληνες. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Γι αυτό λέω ότι το Εθνικό νόμισμα θα μας δώσει τη δυνατότητα μιας ανεξάρτητης πολιτικής και τότε θα δούμε και τους συμμάχους μας, θα δούμε και με ποιες χώρες μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα. Είναι πολύ μεγάλο θέμα θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά πράγματα αλλά δεν έχουμε το χρόνο. Ήθελα κλείνοντας με μία κουβέντα να σας πω ότι τα μνημόνια και το ευρώ σημαίνουν μία συνεχή παρακμή της χώρας. Φτωχοποιείται ο λαός, κλείνουνε επιχειρήσεις, μηχανές πουλιούνται για παλιοσίδερα, η μορφωμένη νεολαία της Ελλάδας μεταναστεύει. Αντίθετα με το GREXIT και το Εθνικό νόμισμα θα έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Έχοντας το νόμισμα θα μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα και στον πρωτογενή τομέα τον αγροτικό και στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Να αρχίσει η χώρα να παράγει προϊόντα. Και όσο παράγουμε προϊόντα τόσο το βιωτικό επίπεδο του λαού θα βελτιώνεται και σιγά σιγά θα αυξάνονται και οι μισθοί και οι συντάξεις και τα άλλα εισοδήματα. Δε θα γίνουν αυτά από τη μια στιγμή στην άλλη, διότι κάποιοι λένε ότι μόλις περάσουμε στη δραχμή θα δώσουμε αυξήσεις σε όλο τον κόσμο. Όχι δεν πρέπει να γίνει αυτό. Σιγά σιγά, πρώτα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία. Να παράγουμε, να ξαναρχίσουμε να βάλουμε μπροστά εργοστάσια και έτσι σιγά σιγά και το εισόδημα θα βελτιωθεί και οι μισθοί και οι συντάξεις.

Δημοσιογράφος: Όλα αυτά κε Ιγγλέση συμφωνώ θα γίνουν με τον τρόπο που λέτε. Εγώ τουλάχιστον έχω πεισθεί και πριν τα πείτε και πείθεται ο κόσμος σε αυτά. Το θέμα είναι ότι αυτά είπατε και νωρίτερα, πρέπει να γίνουν μέσω των εκλογών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Και ρωτώ τώρα: Πως είναι δυνατόν μέσω των εκλογών όταν υπάρχει μία πολυδιάσπαση πολιτικών δυνάμεων και από την αριστερή και από τη δεξιά πλευρά; Εγώ το λέω στο φάσμα μέσα, δεν υπάρχουν αυτά η δεξιά και η αριστερά και βλέπουμε κάθε μέρα φτιάχνονται καινούργια κόμματα και αυτά επιτείνουν την κατάσταση στο να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος ούτως ώστε να δώσει τη λύση. Να αποκτήσει τη δύναμη μέσα στο κοινοβούλιο για να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέτε.

Ιγγλέσης: Νέα κόμματα δημιουργούνται. Το θέμα είναι στις εκλογές να δημιουργηθεί ένα μέτωπο το οποίο θα συσπειρώσει αυτά τα κόμματα. Τις επιμέρους πολιτικές οργανώσεις, ένα πατριωτικό μέτωπο το οποίο θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Πραγματικά δεν υπάρχουν διαχωρισμοί πια μεταξύ δεξιών, αριστερών, κεντρώων κτλ. Αυτά ήτανε διαχωρισμοί του παρελθόντος. Σήμερα ο αγώνας του Ελληνικού λαού έχει ένα χαρακτήρα και ο αγώνας αυτός είναι εθνικο-απελευθερωτικός. Καμία άλλη αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Ελλάδα είναι αποικία.

Δημοσιογράφος: Δεν έχουμε τη πολυτέλεια να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο λέτε. Ιγγλέσης: Για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ένας Εθνικο-απελευθερωτικός αγώνας, όπως έγινε σε διάφορες χώρες που βρίσκονταν σε μία παρόμοια κατάσταση. Να απελευθερωθεί η χώρα από τους ξένους. Δημοσιογράφος: Και είναι λέτε αναστρέψιμη η κατάσταση; Ιγγλέσης: Προς το παρόν είναι αναστρέψιμη. Δημοσιογράφος: Γιατί προς το παρόν;

Ιγγλέσης: Γιατί μετά από μερικά χρόνια όπως είπα και προηγουμένως η καταστροφή θα είναι τόσο μεγάλη που πραγματικά δε θα έχουμε εναλλακτική δυνατότητα. Δηλαδή αν η Ελλάδα γίνει συμπλήρωμα μίας ξένης οικονομίας βασικά της Γερμανικής, δε θα υπάρχουν οι δυνατότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ήδη πουλάνε τις υποδομές της χώρας και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Λένε ότι τα ιδιωτικοποιούν προκειμένου να τα αξιοποιήσουν ιδιώτες. Πρόκειται περί ψεύδους, κράτη τα παίρνουν. Τα 14 κρατικά αεροδρόμια πουλήθηκαν σε Γερμανική κρατική εταιρεία. Η FRAPORT είναι κρατική εταιρεία, δεν είναι ιδιώτες. Το λιμάνι του Πειραιά πουλήθηκε στην κρατική Κινεζική Cosco. Δεν ιδιωτικοποιούνται. Το Ελληνικό κράτος πουλάει, το Γερμανικό αγοράζει.

Δημοσιογράφος: Αυτά μπορούν να επανέλθουν; Όπως με το χρέος που είπατε νωρίτερα ότι μπορούμε να πάρουμε μία απόφαση και να το ορίσουμε; Αυτά τα οποία έχουμε πουλήσει τώρα, μπορούμε να τα πάρουμε πίσω;

Ιγγλέσης: Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Μπορείς βεβαίως να τα εθνικοποιήσεις. Αλλά αυτό θα σου δημιουργήσει μία μεγάλη σύγκρουση με τις χώρες αυτές. Η Αργεντινή πχ εθνικοποίησε την εταιρεία πετρελαίων της επί Κίρχνερ αντέδρασε η Ισπανία γιατί ήταν Ισπανική εταιρεία, κάνανε κάποιες διαπραγματεύσεις, πέρασε αυτό. Εν πάση περιπτώσει αυτό θα κριθεί κατά περίπτωση. Άλλο η Cosco, άλλο η Fraport, άλλο ο ΟΤΕ που είναι στη Siemens. Υπάρχουν εναλλακτικές. Είναι πρόωρο τώρα να μιλάμε γι’ αυτό, αλλά καλό είναι βεβαίως να μην ξεπουληθούν τα πάντα.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν και οι πρόσφυγες και από τοπικούς φορείς ας πούμε ο Περιφερειάρχης Ιονίων νήσων έχει κάνει προσφυγή στο ΣΤΕ για την ακύρωση της απόφασης για τα αεροδρόμια των Ιονίων νήσων. Ήθελα κε Ιγγλέση κλείνοντας αναφέρεστε και σε υδρογονάνθρακες τι προτείνετε εσείς;

Ιγγλέσης: Αναφέρομαι όχι ειδικά στους υδρογονάνθρακες, αναφέρομαι στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Η Ελλάδα με βάση την διεθνή σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών έχει το δικαίωμα να ανακηρύξει την ΑΟΖ της. Στο παρόν στάδιο γίνονται συζητήσεις με τη Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Πρόκειται περί λάθους. Δεν χρειάζεται να συζητάμε για την υφαλοκρηπίδα και να λέει η Τουρκία ότι τα νησιά του Αιγαίου κάθονται πάνω στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα και να ζητάει το μισό Αιγαίο. Θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ και θα την οριοθετήσουμε με όποιες χώρες δεχτούν να το κάνουν. Όπως ακριβώς έκανε η μικρή Κύπρος επί Τάσου Παπαδόπουλου. Ανακήρυξε την ΑΟΖ της, την οριοθέτησε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και σήμερα κάνει γεωτρήσεις. Η Τουρκία την αμφισβητεί, μπαίνει μέσα στην ΑΟΖ και την παραβιάζει, αλλά η Κύπρος που είναι ένα μικρό κράτος και αδύναμο στρατιωτικά εκμεταλλεύεται τους υδρογονάνθρακές της. Αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα και να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ όχι με την Τουρκία που δε θα δεχτεί με κανένα τρόπο, αλλά με την Κύπρο, με την Αίγυπτο, με την Ιταλία και να αρχίσουμε έρευνες με βάση το δίκαιο των θαλασσών. Διεθνές δίκαιο. Να καταθέσουμε τα σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ αυτή τη στιγμή η Τουρκία μας έχει ακυρώσει γιατί εμείς......

Δημοσιογράφος: Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ για να λέμε την αλήθεια.

Ιγγλέσης: Οι Αμερικάνοι εκείνο που θέλουνε είναι να μη διαταραχθεί η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και να είναι σε φιλική σχέση η Ελλάδα με την Τουρκία. Αλλά όταν η Τουρκία απαιτεί και η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτα, τότε ο μεσολαβητικός ρόλος των Αμερικανών βοηθάει τους Τούρκους.

Δημοσιογράφος: Δώσε κάτι να μη φωνάζουν τα παιδιά

Ιγγλέσης: Ακριβώς όπως το λέτε. Δώσε κάτι για να τα βρείτε. Αυτό δεν είναι λύση. Γιατί τελικά θα δώσουμε το μισό Αιγαίο μ’ αυτό τον τρόπο. Η ανακήρυξη της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, η Κύπρος δεν έπαθε τίποτα. Η ίδια κινδυνολογία γινότανε και τότε. Μη κάνουμε αυτό, θα προκαλέσουμε την Τουρκία κτλ. Τίποτα, το φαγε η Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Τάσσος Παπαδόπουλος δεν υπάρχει τώρα, ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα.

Ιγγλέσης: Σωστά. Αλλά κα Αργυροπούλου ο ηγέτης θα βγει. Λένε πολλοί μα δεν υπάρχει ηγέτης.

Δημοσιογράφος: Ιδιωτεύει δηλαδή ο ηγέτης. Δεν ασχολείται…..

Ιγγλέσης: Όχι, όχι… όταν η κατάσταση φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο θα εμφανιστεί και ηγέτης και ηγέτες.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν στεγανά στο πολιτικό σύστημα και μαφιόζικα μάλλον έτσι όπως έχουμε φτάσει…

Ιγγλέσης: Αυτά υπάρχουν, αλλά στους μνημονιακούς. Σε αυτούς που έχουν προσκυνήσει τους δανειστές. Και να σας πω κάτι; Το ‘λεγα χθες το βράδυ σε μία κουβέντα. Όπως είχε πει και ο Κολοκοτρώνης στην επανάσταση του ’21. Είχε πει λοιπόν ο Κολοκοτρώνης « Δεν φοβάμαι τον Ιμπραημ, τους προσκυνημένους φοβάμαι»

Δημοσιογράφος: Γι αυτό ακολούθησε μετά και η ανάλογη πρόταση: «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους»

Ιγγλέσης: Ακριβώς. Λοιπόν αυτοί οι συνεργάτες, οι δωσίλογοι που στηρίζουνε αυτό το καθεστώς υποτέλειας, εξευτελισμού της χώρας και εξανδραποδισμού του Ελληνικού λαού, ουτοί είναι ο βασικός αντίπαλος.

Δημοσιογράφος: Μα είναι σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα συνεργάτες των Γερμανών.

Ιγγλέσης: Γιατί ο κόσμος μη έχοντας μία σαφή εναλλακτική λύση στις τελευταίες εκλογές, από εκλογική κεκτημένη ταχύτητα ξαναψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ… Δημοσιογράφος: Ναι αλλά και τώρα όμως κε Ιγγλέση… μοιραίως αλλά όπως βλέπετε έτσι θα γίνει, θα εκλεγεί ο Μητσοτάκης. Σκεφτείτε το ο Μητσοτάκης….

Ιγγλέσης: Δεν ξέρω αν θα εκλεγεί. Κοιτάξτε… Εξάλου έχουν καθιερώσει, όπως ξέρετε, εκείνο το καταπληκτικό μπόνους που το πρώτο κόμμα παίρνει 50 έδρες….

Δημοσιογράφος: Θα αλλάξει λέει το εκλογικό σύστημα.

Ιγγλέσης: Δηλαδή οι 50 έδρες είναι το 16% και κάτι του εκλογικού σώματος. Δηλαδή αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες κυβερνούσαν τη χώρα με πλειοψηφίες οι οποίες τους είχανε χαριστεί. Δεν είχανε αυτή την πλειοψηφία.

Δημοσιογράφος: Κλείνοντας ήθελα κε Ιγγλέση να αφήσουμε και κάποια πράγματα να ειπωθούν το βράδυ στην εκδήλωση, για το ζήτημα που έχει προκύψει τώρα των μεταναστευτικών, προσφυγικών ροών, τι θέση πρέπει να κρατήσει η χώρα μας πιστεύετε; Και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό το ζήτημα;

Ιγγλέσης: Ναι, πραγματικά… έχω γράψει και ένα άρθρο στο περιοδικό «Επίκαιρα» τελευταία γι αυτό. Ο τίτλος του άρθρου ήτανε: «Μεταναστευτικές ροές και στρατηγικές μειονότητες». Το θέμα το μεταναστευτικό / προσφυγικό δεν είναι θέμα μόνο ανθρωπιστικό όπως το αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κανάλια και οι πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή οι κακόμοιροι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες…

Δημοσιογράφος: Μα όλοι το λένε αυτό δεν είπε κανείς….

Ιγγλέσης: Βεβαίως. Είναι δυστυχισμένοι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τη χώρα τους κτλ. Το θέμα όμως είναι ότι είναι και θέμα Εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα. Βεβαίως πρέπει να περιθάλψουμε όσους φτάνουν στο έδαφός μας. Αλλά πριν θα έπρεπε η Ελλάδα να καταγγείλει την Ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο που επιτρέπει σε όλους αυτούς… αυτοί γιατί έρχονται στην Ελλάδα και δεν πάνε στη Βουλγαρία; Γιατί αυτοί ερχόντουσαν στην Τουρκία ξέρετε… θαλασσοπνιγόντουσαν με τις βάρκες για να βγούνε στα νησιά. Φέρνανε οι Τούρκοι …. Κατ’ αρχήν όλο αυτό το κύκλωμα γινόταν κάτω από την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας. Φέρνανε με πτήσεις τσάρτερ απ’ το Μαρόκο Αλγερινούς, Μαροκινούς, Αφρικανούς στην Κωνσταντινούπολη με 20€ με το αεροπλάνο, από την Κωνσταντινούπολη τους παίρνανε με λεωφορεία και τους πηγαίνανε στις ακτές του Αιγαίου και από ‘κει τους περνάγανε στα νησιά. Λοιπόν με ένα μεθοδευμένο σχέδιο το χρησιμοποίησε η Τουρκία για γεωπολιτικούς λόγους να εκβιάσει την Ευρώπη, να ζητάει τώρα τη βίζα και βεβαίως να εκβιάζει την Ελλάδα. Πρώτον πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορα και όχι αυτό που είπε ο Τσίπρας ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα. Σύνορα υπάρχουν παντού.

Δημοσιογράφος: Πως θα γίνει αυτό πρακτικά, δηλαδή βλέπεις μία βάρκα τι θα κάνεις;

Ιγγλέσης: Να απωθούνται στα Τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεύτερον να μην υπάρχει κίνητρο να μπουν οι μετανάστες στην Ελλάδα. Δηλαδή το Σέγκεν. Όπως οι άλλοι βγήκανε προσωρινά από το Σεγκεν και κλείσανε τα σύνορα, όταν η Γερμανία και η Αυστρία κλείνουν τα σύνορά τους, ουσιαστικά έχουνε βγει από το Σέγκεν. Να βγούμε και μεις από το Σέγκεν.

Δημοσιογράφος: Εμάς μας είπαν συμφορά που θα πάθουμε. Στα μέσα ενημέρωσης μην πάμε και βγούμε από το Σέγκεν….

Ιγγλέσης: Να βγούμε από το Σέγκεν γιατί το Σέγκεν…. Η Αγγλία δεν είναι στο Σέγκεν, η Κύπρος δεν είναι στο Σέγκεν. Τι παθαίνουνε δηλαδή αυτοί; Το Σέγκεν είναι όταν μπαίνουμε στο αεροπλάνο, είσαι νόμιμος και περνάς από τον έλεγχο διαβατηρίων χωρίς έλεγχο. Η Βουλγαρία δεν είναι στο Σεγκεν γι’ αυτό δεν πάνε στη Βουλγαρία.

Δημοσιογράφος: Για τους Σύριους όμως κε Ιγγλέση που είναι πρόσφυγες;

Ιγγλέσης: Δύο λεπτά θα σας πω. Σας είπα ότι πρέπει να περιθάλψουμε όσους βρεθούνε στο Ελληνικό έδαφος για ανθρωπιστικούς λόγους. Εκείνο που πρέπει να αποφύγουμε είναι η προσπάθεια μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα που μετά από μερικά χρόνια θα ακολουθήσει τη χορήγηση ιθαγένειας. Αυτός είναι ο κίνδυνος για να μη δημιουργηθεί στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα. Γι αυτό είχα πει στο άρθρο αυτό που σας είπα προηγουμένως περί «στρατηγικών μειονοτητων» Αν στην Ελλάδα δημιουργηθούν μουσουλμανικές μειονότητες, οι οποίες όπως ξέρετε μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της Τουρκίας, αυτές σε βάθος κάποιων ετών θα χρησιμοποιηθούν για αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Όλες οι κρίσεις που έχουν γίνει διεθνώς, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, παντού όπου έχει συμβεί….

Δημοσιογράφος: Στην Αφρική βλέπουμε και στην Μ.Ανατολλή, στη Συρία τώρα

Ιγγλέσης: …. Με τους Κούρδους… παντού οι μειονότητες χρησιμοποιούνται για στρατηγικούς λόγους από τις ξένες δυνάμεις, είτε αυτοί αν έχουμε μουσουλμανικές μειονότητες στην Ελλάδα, ή μπορεί για ευνόητους λόγους να είναι η Τουρκία ή μπορεί να είναι η Γερμανία για τον ‘ίδιο λόγο. Δεν πρέπει να δοθεί Ιθαγένεια και να γίνει η Ελλάδα Ελληνο - μουσουλμανική χώρα. Αυτό που λένε πολυπολιτισμικότητα. Και θα σας πω κάτι ακόμα. Λένε ότι μπορούμε να τους αφομοιώσουμε, να τους ενσωματώσουμε.

Δημοσιογράφος: Το είπαν και υπουργοί, ο Μουζαλάς τελευταία

Ιγγλέσης: Και φέρανε αίολο επιχείρημα ότι αυτό μπορεί να γίνει όπως ενσωματώσαμε τους πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία το ’22.

Δημοσιογράφος: Τι σχέση έχει αυτό;

Ιγγλέσης: Αλλά αυτοί οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας ήταν Έλληνες, Χριστιανοί και ήρθαν να ενωθούν με τον Εθνικό κορμό τους. Αυτοί που έρχονται είναι μουσουλμάνοι, έχουν μία άλλη κουλτούρα, μία άλλη θρησκεία. Δεν ενσωματώνονται σε Χριστιανικές κοινωνίες. Ούτε στην Ευρώπη ενσωματώνονται. Γκετοποιούνται, γιατί και αυτοί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους.

Δημοσιογράφος: Στην Αμερική δηλαδή πως γίνεται κε Ιγγλέση;

Ιγγλέσης: Στην Αμερική είναι άλλο πράγμα, γιατί εκεί δεν υπάρχει ένα (αρχικό) έθνος. Η Αμερική είναι μία χώρα… δημιουργήθηκε ένας λαός από μετανάστες. Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν κράτη – Έθνη, υπάρχουν Εθνικές ταυτότητες.

Δημοσιογράφος: Αυτό που περιγράφετε όμως κε Ιγγλέση μπορεί από κάποιους, ας πούμε από κάποιους προοδευτικούς αριστερούς να χαρακτηριστούν ως φασιστική θεωρία.

Ιγγλέσης: Μ’ολις μιλήσεις γι’ αυτά τα πράγματα σου βάζουν χαρακτηρισμούς. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι θα πουν για ‘μενα ή για κάποιον άλλον. Εμένα με ενδιαφέρει να λέω αυτό που πιστεύω και να λέω την αλήθεια. Εδώ επί 100 χρόνια τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν μπόρεσε η Ελλάδα να την αφομοιώσει και θα αφομοιώσουμε τώρα αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν; Και οι γυναίκες τους (αυτή είναι η κουλτούρα τους) φοράνε μπούρκες και μαντήλες και μπαίνουν στη θάλασσα με τα τσαντόρ; Δεν είναι μόνο το θέμα το αισθητικό, δεν το συζητώ αυτό. Είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί και τα παιδιά θέλουν να κρατήσουν την ταυτότητά τους, την καταγωγή τους. Και βλέπετε ότι αυτό που έγινε και στην Ευρώπη με τις τρομοκρατικές ενέργειες, δεν έγινε από μετανάστες που ήρθαν τώρα, έγινε από δεύτερης και τρίτης γενιάς, δηλαδή Γάλλοι ή Βέλγοι πολίτες που γεννήθηκαν στην Γαλλία, έχουν την ιθαγένεια τη Γαλλική, έρχονται να συναντήσουν την καταγωγή τους. Δεν θα την ξεχάσουνε ποτέ. Δεν μπορείς να πεις ότι ο μουσουλμάνος, ο Αφγανός ή ο Μαροκινός θα αισθάνεται Γάλλος και θα είναι υπερήφανος για τη Γαλλία.

Δημοσιογράφος: Έχουμε λοιπόν αυτά τα παραδείγματα και παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνουμε στην Ελλάδα, είμαστε εν υπνώσει προφανώς.

Ιγγλέσης: Ναι, γιατί πάλι έγινε μία τεράστια προπαγάνδα. Οι κακόμοιροι, οι δυστυχισμένοι. Ήρθαν ξένοι ηθοποιοί από το Χόλυγκουντ να στηρίξουν την εικόνα.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε όλοι ότι είναι κακόμοιροι, αλλά το ζήτημα είναι πόσους μπορεί να φροντίσει αυτή η χώρα και πόσο κακόμοιροι είμαστε εμείς.

Ιγγλέσης: Κατ’ αρχήν δεν μπορούμε λόγω της κρίσης που έχουμε, της καταστροφής της οικονομικής, και 1.300.000 άνεργους Έλληνες, να βρούμε σ’ αυτούς τους ανθρώπους δουλειά Δημοσιογράφος: Με τους Σύριους που θεωρούνται πρόσφυγες τι γίνεται;

Ιγγλέσης: Δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας αυτό. Πρέπει και η Ευρώπη. Κάποιες χώρες στην αρχή εμφανίστηκαν πρόθυμες. Μία από αυτές ήταν η Γερμανία. Δεν το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Γερμανία έχει υπογεννητικότητα και έχουν υπολογίσει ότι θέλουν 25.000.000 μέχρι το 2050 νέα εργατικά χέρια. Νέο αίμα. Πήραν 1.000.000 μετανάστες για να τους βάλουνε αύριο στην παραγωγή. Μόλις πήραν αυτούς λένε τώρα «δεν θέλουμε άλλο», «κλείσαμε τα σύνορα» Κανείς δεν τους θέλει. Λοιπόν ή θα πάρουνε και αυτοί από αυτούς που έρχονται στην Ελλάδα, όσους μπορούμε να τους περιθάλψουμε εδώ, θα τους περιθάλψουμε, αλλά πάλι λέω προσοχή. Όχι προσπάθεια ενσωμάτωσης. Τα παιδιά αυτών των προσφύγων / μεταναστών δεν πρέπει να τα βάλουμε στα Ελληνικά σχολεία. Πρώτον γιατί θα υποβαθμίσουμε τα σχολεία, διότι τα παιδάκια αυτά δεν ξέρουν Ελληνικά, δεν έχουν εκπαιδευτεί…

Δημοσιογράφος: Ξεκινάνε από το μηδέν. Άρα χρειάζονται ειδικά, δικά τους σχολεία.

Ιγγλέσης: Δικά τους σχολεία, να μαθαίνουν Αγγλικά και τη γλώσσα τους αν είναι δυνατόν. Δημοσιογράφος: Της χώρας φιλοξενίας; Ιγγλέσης: Να μαθαίνουν και Ελληνικά, ναι, βεβαίως, αλλά κάποια στιγμή να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Να μην αισθανθούν ότι κόπηκαν απ’ τη χώρα τους.

Δημοσιογράφος: Δεν το θέλουν αυτό όμως κε Ιγγλέση. Βλέπετε όσοι φτάνουν στην Ευρωπαϊκή ήπειρο επιθυμούν να μείνουν. Στη χώρα τους γίνονται όλες αυτές οι πολεμικές συγκρούσεις υπ’ ευθύνη βεβαίως των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και λοιπων δυνάμεων. Τους εκπατρίζουν και ρίχνουν το πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ιγγλέσης: Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί και γι’ αυτό δεν είναι να τους ονομάζουμε πρόσφυγες, πρόσφυγας είναι αυτός που φεύγει από την εμπόλεμη ζώνη και πάει με μία μη εμπόλεμη. Όταν φεύγουν από τη Συρία και πάνε στην Τουρκία είναι πρόσφυγες, αλλά όταν έρχονται στην Ελλάδα και μετά θέλουν να πάνε στη Γερμανία, έχουν πια το χαρακτήρα του εποίκου. Δηλαδή πάνε οι άνθρωποι αυτοί, το λένε κιόλας όταν μιλάνε στα μέσα, πάνε να φτιάξουν μία καλύτερη ζωή. Άρα πάνε να εγκατασταθούν σε μία χώρα μονίμως. Αυτό είναι το θέμα. Η Ελλάδα θα διαλυθεί. Θα διαλυθεί σαν οντότητα. Θα γίνει χώρος και όχι χώρα, αν δεχτεί τέτοιες μεγάλες ροές προσφύγων και μεταναστών. Θα είναι μισοί Ελληνες και μισοί απ’ αυτές τις χώρες. Δε θα είναι Ελλάδα πια αυτό.

Δημοσιογράφος: Το ότι προέκυψε αυτό το πρόβλημα μαζί με την οικονομική κρίση που έχουμε, είναι τυχαίο;

Ιγγλέσης: Όχι απόλυτα. Είναι παράλληλο. Αλλά δε λέω ότι σχεδιάστηκε επίτηδες για την Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Όχι, ούτε εγώ το εννοώ.

Ιγγλέσης: Είναι ένα θέμα ευρύτερο και στην Ιταλία και παντού. Δημοσιογράφος: Λοιπόν νομίζω ότι είπαμε αρκετά. Περισσότερα θα ακούσουν οι φίλοι και θα μπορείτε να συζητήσετε το βράδυ. Αντιστεκόμαστε στον ψυχολογικό πόλεμο λέει το σύνθημα. Λέμε όχι στη Γκεμπελική προπαγάνδα των ΜΜΕ. Υπάρχει διέξοδος. Διώξτε την απογοήτευση και το φόβο και ελάτε να μιλήσουμε λέτε απόψε στην εκδήλωση. Ιγγλέσης: Ακριβώς. Θα κάνουμε κυρίως συζήτηση απόψε. Εγώ θα μιλήσω λίγο και μετά θα μιλήσει ο κόσμος και θα συζητήσουμε με τον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Να σας ευχαριστήσουμε σήμερα που ήσασταν στην εκπομπή μας κε Ιγγλέση και ήσασταν εδώ στο στούντιο μαζί μας. Ελπίζουμε πράγματι να ευαισθητοποιηθούν και να ξεπεράσουν το φόβο τους οι Έλληνες, γιατί αυτή τη στιγμή είναι φοβισμένοι μ’ όλα αυτά που ακούν και συμβαίνουν. Έχουν δεχτεί απανωτά πλήγματα και αν δούμε τη θεωρία της ψυχολογίας προφανώς οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι μέχρι στιγμής. Λέμε ότι κάθονται στους καναπέδες, κατάθλιψη υπάρχει.

Ιγγλέσης: Κα Αργυροπούλου, κε Κολόκα σας ευχαριστώ και εγώ πολύ για το χρόνο που μου δώσατε.

 

 Ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση

Pin It